Начало Меню Рецепти за Меню рецепти за мъфини
Меню рецепти за мъфини Печат
( 7 гласа )
Меню рецепти за мъфини 4.4 out of 5 based on 7 votes.

рецепти за мъфиниМъфините - малки аромитни изкушения, на които едва ли някои би могъл да устои. Независимо, дали са сладки или солени, за закуска или за парти - мъфините винаги са идеален избор, а рецепти за мъфини са толкова разнообразни, че могат да задоволят всеки вкус.

За повечето български домакини мъфините представляват малки кексчета изпечени в специални формички. Истинските рецепти за мъфини обаче са малко по-различни от рецептите за кекс. В тези рецепти има няколко особености, които правят мъфина нещо повече от обикновенно кексче. Няколко прости, но задължителни правила за приготвяне на перфектните мъфини, както и десет вкусни рецепти за сладки мъфини - за всичко това четете в следващите редове.

Правила за перфектните мъфини


Правило за приготвяне на мъфини №1


Отделете сухите от мокрите съставки, които ще използвате в рецептата. Смесете сухите съставки в отделна купа. Отделно смесете мокрите съставки. Накрая разбъркайте съдържанието на двете купи и готово.

Правило за приготвяне на мъфини №2


Дори и да ви се струва излишно - използвайте сито. Пресейте всичките си сухи съставки преди да ги прибавите към мокрите. Брашното, какаото, бакпулвера, пудрата захар - всичко това трябва да бъде пресято предварително, дори в рецептата да не се упоменава, това правило винаги важи.

рецепти за мъфиниПравило за приготвяне на мъфини №3


След като прибавите мокрите към сухите съставки - не се престаравайте с бъркането. Този тип тесто изисква съвсем малко бъркане. Трябва да удържите на изкушението да бъркате сместта докато получите съвсем гладка хомогенна смес. При мъфините тестото трябва да се разбърква, колкото съставките просто да се объркат - съвсем кратко и нежно. Тестото може да ви изглежда на леки бучки и не добре разбъркано, но това не трябва да ви притеснява.

Правило за приготвяне на мъфини №4


Преди да поставите тестото в тавичката трябва или да я намазните или да поставите хартиените формички за мъфини още наричани хартиени капси. Става и в двата варианта, но далеч по-красиво е с разноцветните хартиени формички. Ако нямате под ръка такива, просто намазнете добре и внимателно тавичката или използвайте хартия за печене (внимание - трябва да сте много внимателни и сръчни, за да постигнете максимално добър резултат).

Правило за приготвяне на мъфини №5


Никога не препълвайте формичките за мъфини. Максималния обем, които трябва и може да запълните е 2/3 от самата формичка. Това не важи само за случайте, когато в рецептата е указано друго или пък използвате голямо количество шоколад например и сте сигурни, че мъфините няма да увеличат обема си по обичайния начин.

рецепти за мъфини

 

Правило за приготвяне на мъфини №6

 


Мъфините изпечени в тавичка за мъфини със среден размер стават готови за около 20 минути. Естествено времето за печене зависи както от размера на формичката (по-голяма формичка плюс няколко минути, по-малка формичка съответно минус няколко минути), от съставките, така и от спецификата на самата фурна. Правете простия тест с клечка за зъби като не забравяте, че при някои рецепти например тези с голямо количество шоколад, дори когато са готови клечката за зъби ще излиза с трохи. Ако подозирате, че мъфините са готови, но имате някакво малко съмнение - по-добре ги извадете от фурната.

 

Рецепти за сладки мъфини


рецепти за Бели мъфини (основна)

рецепти за Шоколадови мъфини (основна)

рецепта за Ябълкови мъфини с канелено масло

рецепти за Ягодови мъфини

рецепти за Бананови мъфини с ядки и шоколадови парченца

рецепти за Тройно шоколадови мъфини

рецепти за Мъфини с ананас и кокос

рецепти за Медени мъфини с ядки

рецепти за Маслени мъфини

рецепти за Мъфини брауни

 

Още много рецепти може да откриете в раздела Рецепти

 
top