Начало Меню Рецепти за Меню рецепти за огретен
Меню рецепти за огретен Печат
( 5 гласа )
Меню рецепти за огретен 3.6 out of 5 based on 5 votes.

рецепти за огретенМеню рецепти за Огретен или ... рецепти с хрупкава коричка
Ако се разровим назад в историята ще разберем, че всъщност думата огретен идва от френското "gratin" или вкусната леко загоряла коричка оставаща в тавичката след запичане на ястието. "Аu gratin"  е техника на готвене, при която в подходяща керамична или стъклена тавичка се запичат няколко продукта обикновенно покрити с настъргано сирене или кашкавал и/или хлебни трохи, така че да се образува хубава златисто-кафява коричка отгоре. Понякога към този тип рецепти се прибавя и сметана, която още повече обогатява вкусът на ястието.

Днес ще ви представим десет рецепти за огретен със зеленчуци. Много разнообразни рецепти с различни зеленчуци, но винаги с хрупкава коричка и много ароматни. Разбира се винаги може да експериментирате като добавите към тези рецепти своите най-любими продукти.


Рецептите за огретен са най-различни, като най-разспространени са зеленчуковите огретени. Днес ще ви представим подбрани и разнообразни рецепти за огретен, които да изпълнят кухнята ви с невероятен аромат и да изкушат всеки ваш гост.

Огретенът се сервира направо в съдът, в който е приготвен. Специалните тавички за огретен обикновенно се изработват от керамика или стъкло и имат овална форма. Те могат да бъдат както с размерите на обикновенна тавичка, така и предназначени за единични порции. За предпочитане е да използвате именно съдо от такъв тип, защото придава на ястието специфичен вкус и аромат.

рецепти за огретенОгретенът може да съдържа както зеленчуци, така и месо. Не трябва обаче да се ограничавате с рецептите за картофен огретен или картофи огретен.

Обикновените макарони с кашкавал запечени на фурна можем да броим с пълно право за огретен. Прочутата френска лучена супа също се счита за вид огретен, тъй като супата се поставя в огнеупорни купички, след което се покрива с препечен хляб и настъргано сирене и се пече в силно загрята фурна до получаване на хрупкава коричка.

Използваните съставки могат да са най-разнообразни и според вашия вкус. Не се колебайте да сътворите собствена рецепта за огретен. Важно е, ако е възможно продуктите да са нарязани много на тънко, най-добре с така нареченото ренде мандолина или пък използвайте много остър нож. Могат да се смесват всякакви вкусове включително и плодови.

Добре е да се използват пълномаслени млечни продукти, но ако предпочитате по-диетичен вариант на огретен, може да ползвате и нискомаслени.

Продуктите се нарязват по правило на тънки филийки, но може да ги нарежете и на друг вид малки парчета. В зависимост от нарязването, дебелината и това, колко пласта ще наредите в тавичката, може да е необходимо повече време на приготвяне. Лесна хитринка е, ако не ви се чака предварително да сварите или бланширате някои от продуктите.

Разбира се, този тип ястие се сервира още докато е топло, за да се насладите напълно на всичките му вкусови качества.

 

Рецепти за огретен

 

рецепта за Класически картофен огретен

рецепта за Огретен с карфиол

рецепта за Огретен от картофи и гъби

рецепта за Картофи огретен по швейцарски

рецепта за Тиквички огретен

рецепта за Огретен с брюкселско зеле

рецепта за Огретен с грах

рецепта за Зеленчуков огретен по провансалски

рецепта за Лесен огретен с моркови

рецепта за Зеле огретен

рецепта за Огретен от круши и картофи

 

Още рецепти може да намерите в секция Рецепти

 
top