Начало Меню Рецепти за Рецепта за Чийзкейк - рецепти, трикове и съвети при приготвянето му
Рецепта за Чийзкейк - рецепти, трикове и съвети при приготвянето му Печат
( 17 гласа )
Начало на Статията
Рецепта за Чийзкейк - рецепти, трикове и съвети при приготвянето му
рецепти за Чийзкейк 2
Всички
Рецепта за Чийзкейк - рецепти, трикове и съвети при приготвянето му 4.5 out of 5 based on 17 votes.

рецепти за чийзкейкПо принцип не си падам много по чийзкейка. Ама никак. Нямам идея, как се приготвя и какво се слага в него, освен разбира се чийза (казано на български сиренето). Но и самото сирене не знам, какво трябва да бъде - крем сирене - от българското в сребриста опаковка и с големина на пакетче за масло, може би извара или сметана, или някое от по-"завъртените" вносни мажещи се сирене .... Главоблъсканицата е пълна. Но освен чийза, ни трябва и блат от натрошени бисквити или някакъв вид ронливо тесто. Възниква въпроса - какви ще да се ползват бисквити в чийзкейка, защото бисквити много, но едва ли от всяка става приличен блат за сиреновия кейк, а може и да греша?
Никак не обичам да не знам, разни неща, още повече свързани с десертната култура, затова ще подходя научно-практично. С други думи, ще си хвана опитно зайче, което може да приготвя съответния десерт, като преди това, за да съм сигурна, че няма да има грешки или подвеждащи материали, ще проуча научно наличната литература по въпроса. С други думи очаквайте обяснения и рецепти за чийзкейк - проверени и научно-изследвани, по БДС :)

Както се казва да започнем от основите на нещата - блата под сиренето. Оказва се, че ако искате да приготвите чийзкейк, задължително трябва да имате две неща - първо - блат и второ - чийз. Блатът може да бъде приготвен по два основни начина - първо от натрошени бисквити, или може да приготвите ронливо маслено тесто. Ще разгледаме, как се приготвят и двата варианта.

Първо обаче да се позанимаем с въпроса за бисквитите. Всичко зависи от това, колко сте свободомислещи. Поне аз така си обяснявам нещата. Общо взето могат да се използват всякакви бисквити по ваш вкус. Ако обаче искаме да сме "изрядни" и да спазим общото мнение и указанията в повечето рецепти, би следвало да използваме така наречените "digestive biscuit" или диджестивни бисквити (в пряк превод храносмилателни бисквитки). Всъщност това представляват твърди бисквити приготвени от пълнозърнесто брашно и са по-скоро полусладки. Много са известни във Великобритания. В САЩ често в рецептите този тип бисквити се заменят с грахам крекерите.
Сега сигурно ще ме попитате - е как да си ги намеря тези бисквити в България? Отговорът е -  има ги в по-големите вериги магазини, но и може да си ги приготвите. Тъй като подозирам, че всички сте запалени кулинари със склонност към експерименти, ето я и моето предложение за диджестивни бисквити или пълнозърнести рецепта за диджестивни бисквити -digestive biscuitsбисквити за чийзкейк:


Диджестивни бисквити

за 18 кръгли бисквити
 
100 гр пълнозърнесто брашно
100 гр овесени ядки
1 ч.л. бакпулвер
50 гр кафява захар 
100 гр масло, омекнало
2 с.л. прясно мляко

Загрявате фурната на 180 градуса. Слагате овесените ядки (най-обикновенни) в кухненския робот и започвате да ги смилате докато станат като брашно (няма да е обичайното напълно гладко, но почти). След това смесвате всички сухи съставки в купа. После прибавяте и маслото и пускате миксера докато получите ронливо тесто. Слагате и млякото и отново размесвате - трябва да стане не така ронливо и да може да оформите хубава топка. Направете въпросната топка, увийте в прозрачно домакинско фолио и пъхнете в хладилника за 15 минути (не повече). Извадете тестото и разточете на кора с дебелина 3 мм. Изрежете кръгчета с диаметър 6 см. Печете 15 минути, вадите и оставяте да изстинат.
Естествено, ако ще ги ползвате за чийзкейк, може да ги нарежете както ви падне.

За да направите базата за чийзкейка с бисквити ще ви предложа два варианта:

Бисквитена основа за чийзкейк
стига за тавичка с диаметър 20 см

100 гр диджестивни бисквити
50 гр масло
50 гр пудра захар

Слагате бисквитите в кухненския робот и ги смилате или ги пъхате в плик и с помощта на чук за месо или точилка ги натрошавате на ситно.рецепти за чийзкейк
В малка тенджерка на ниска температура разтопявате маслото със захарта. Прибавяте сместта към натрошените бисквити и използвате веднага.

Бисквитена основа за чийзкейк с ядки
стига за тавичка с диаметър 20 см

75 гр диджестивни бисквити
25 гр предварително запечени ядки, накълцани на ситно
50 гр масло
50 гр пудра захар

Слагате бисквитите в кухненския робот и ги смилате или ги пъхате в плик и с помощта на чук за месо или точилка ги натрошавате на ситно.
В малка тенджерка на ниска температура разтопявате маслото със захарта. Прибавяте сместта към натрошените бисквити, прибавяте и ядките и използвате веднага.

Втория вариант е с ронливо маслено тесто. Ето и рецептите.

Основа от ронливо тесто за чийзкейк
за тавичка с размер 23 см

250 гр брашно
щипка сол
125 гр масло
2-3 с.л. ледено студена вода

Пресейте брашното и солта в голяма купа. Прибавете маслото и с помоща на ножове започнете да "кълцате" сместта докато се получат трохи. Прибавете 2-3 лъжици вода и омесете леко, за да получите тесто. След това преместете тестото върху набрашнена повърхност и леко омесете. Оформете топка, леко я притиснете надолу. Увийте в прозрачно домакинско фолио и оставете за поне 30 минути в хладилника преди да го разточите.

Ако ще използвате кухненски робот, то след като прибавите маслото пуснете сместта да се разбие за не повече от 30 секунди, докато получите финни трохи. Прибавете 2 лъжици вода и пуснете за 10 секунди. Тестото вече трябва да се оформя на големи топчета. Ако не прибавете рецепти за чийзкейкоще 1 лъжица вода и отново пуснете робота съвсем за кратко. След като се оформи, преместете тестото върху набрашнена повърхност и отново леко омесете. Когато ползвате робот не бива да обработвате тестото твърде дълго.

Богата основа от ронливо тесто за чийзкейк
за тавичка с размер 23 см


250 гр брашно
1/2 ч.л. сол
125 гр масло
2 жълтъка
2-3 с.л. ледено студена вода

Пресейте брашното и солта в голяма купа. Прибавете маслото и с помоща на ножове започнете да "кълцате" сместта докато се получат трохи. Прибавете жълтъците и 2 лъжици вода и омесете леко, за да получите тесто. След това преместете тестото върху набрашнена повърхност и леко омесете. Оформете топка, леко я притиснете надолу. Увийте в прозрачно домакинско фолио и оставете за поне 30 минути в хладилника преди да го разточите.
Ако ще използвате кухненски робот, то след като прибавите маслото пуснете сместта да се разбие за не повече от 30 секунди, докато получите финни трохи. Прибавете жълтъците и 2 лъжици вода и пуснете за 10 секунди. Тестото вече трябва да се оформя на големи топчета. Ако не прибавете още 1 лъжица вода и отново пуснете робота съвсем за кратко. След като се оформи, преместете тестото върху набрашнена повърхност и отново леко омесете. Когато ползвате робот не бива да обработвате тестото твърде дълго.
Ако искате тестото да е сладко прибавете към брашното по 2 с.л. пудра захар.

Отново напомням, че блатът може да направите от всеки тип по твърди бисквити като например обикновенните бисквити, които се продават навсякъде или пък бисквитите закуска. Двата варианта за блат предложени по-горе, може да използвате, ако имате време и желание да направите един по-различен и по-близък до оргиналните рецепти чийзкейк.

  
top